Уште една преселба на airborne

За историјата, сегашноста и иднината на овој блог.
лично
blogdown
drupal
blog
Author

Новица

Published

November 10, 2018

Поминаа многу (повеќе од 10?) години откако блогов го префрлив од python скрипта, што патем сѐ уште ја користи Дамјан, на Drupal (тогаш верзија 4 или така нешто). Не се сеќавам кои точно беа причините за тоа префрлање, освен можеби дека тогаш тоа се чинело како интересен потфат, Drupal бил нов и кул, итн.

Сегашнава преселба има плус причина: развојот на Drupal 7 (верзијата што сега ја користам) завршува во ноември 2021 (end of life), но надградбите на 8 (и понатаму 9) не се едноставни операции. Исто така огромната количина на спам коментари и тоа на стари записи е прилично досадна за бришење. Или со други зборови, се чини дека Drupal станува прекомплициран да се одржува за еден обичен блог.

Така, старите содржини ги архивирам на Github, a novica.discindo.org редиректира на novica.softver.org.mk (т.е. тука), rss продолжува да функционира како и до сега.

Тука пак, користам Blogdown, што го откив воглавно преку користење на R во изминатиов период (или може брат ми ми го кажа), кој што е R пакет за правење статички HTML сајтови со помош на Hugo. Сајтот цел оди исто така на Github, а од таму со некоја магија Netlify мести/испорачува како веб сајт, кое што воглавно не разбирам како работи.

Не сум најсреќен со решението, бидејќи:

  1. Архивата е на посебно место, сите стари линкови кон novica.discindo.org не да работат. Можеби со тек на време ќе пробам да префлам дел од архивата и овде. Ќе видиме.

  2. Блогот работи само благодарение на сервиси кои моментално се достапни. Ако изгасат или променат нешто Github или Netlify ова престанува да работи.

Од друга страна позитивно е тоа што барем содржината е во обична текст датотека напишана во markdown.

Да видиме како ќе оди.